Colour Analysis - My experience

by - 10:28:00 du.



Hello my lovelies,

this post is all about colours! Particularly I will tell you about my colour analysis experience. This could sound funny but since we have moved to England I wanted to book a colour analysis session in Hungary! I can see your wondering faces right now in front of me; if I lived in the UK why don't I go to see someone in Bristol? My answer is easy because I already chose the person for around 3 years who I wanted to speak with. :)


Sziasztok kedves olvasóim!


A színek fognak állni ennek a bejegyzésnek a középpontjában. Egész pontosan el fogom mesélni, hogy milyen tapasztalatokkal gazdagodtam az úgy nevezett színtanácsadás során. Igazság szerint mióta kiköltöztünk Angliába szerettem volna részt venni egy színtanácsadáson Magyarországon. Gondolom most furcsa szemekkel néztek rám, hogy miért szeretnék visszamenni Budapestre, miért nem keresek fel Bristolban egy szimpatikus tanácsadót, ha már úgyis itt élek? Erre nagyon egyszerű a válaszom. Nagyjából 3 éve eldöntöttem már, hogy kihez szeretnék elmenni. :) 


But let's start at the basics. What is a colour analysis or seasonal colour analysis in a nutshell? This is a kind of art used in the fashion and cosmetics industry to describe which colours of clothing and makeup harmonise with a person's skin complexion, eye-colour and hair colour. We going to have a lot of benefits once we invest in colour analysis:
1. The harmonious colours enhance our natural beauty.
2. We can build a self-conscious wardrobe.
3. Not at least we can save more money. It sounds good to me! :)

There are 4 basic colour families; Spring, Summer, Autumn and Winter and we differentiate more  subcategories. This subcategory depends on the quality of the person's colouring. In this case we have:
1. Spring - Light - Clear - Warm
2. Summer - Light - Soft - Cool
3. Autumn - Deep - Soft - Warm
4. Winter - Deep - Clear - Cool


Kezdjük is a legelején! :) Ha nem tudnátok, hogy mi az az évszak elmélet vagy színtanácsadás, gyorsan dióhéjban összefoglalom Nektek. Nevezhetjük művészetnek is, amit leginkább a divat világában és kozmetikai iparban használnak. Segítségével meghatározzák, hogy egy adott személynek az egyes színek mely árnyalata harmonizál legjobban a természetes hajszínével, szemszínével és bőrszínével. Miután megtörtént a besorolás, és kézhez kapjuk a legjobb színeinket, több előnyét tapasztalhatjuk meg a tanácsadásnak:
1. Kiemeli a természetes szépségét az embernek. 
2. Tudatosan építhetjük a gardróbunkat. 
3. Ezáltal több pénzt spórolhatunk meg, ha nem vásárolunk a színpalettánkon nem szereplő színekből készült ruhadarabokat.
Hogy csak a legfontosabbakat említsem! :)


Az elmélet 4 fő kategóriát különböztet meg: Tavasz, Nyár, Ősz és Tél, továbbá a személyek színjegyeitől függően alkategóriákba is sorolják őket:

1. Tavasz - Világos - Élénk - Meleg
2. Nyár - Világos - Lágy - Hideg
3. Ősz - Sötét - Lágy - Meleg
4. Tél - Sötét - Élénk - Hideg


Where did I go for the colour analysis session?
It was an easy choice for me! I am regular reader of Timea Molnar's blog called Stilusmentor. She is a Hungarian make up artist and personal stylist based in Budapest. I have read her articles at least for 5 years now and I always find her very professional and genuine. There was no question that I will visit her! During my last holiday in Budapest I was lucky enough to book an appointment to her. I was so happy!

How did a colour analysis session look like by Timea?
As first step that you can't wear make up because otherwise she won't able to see your natural skin colour. It is up to you that you will clear your face at Timea's studio or you won't wear make up before the session. After I arrived to her I had to tell my story. Why did I want to visit her and how is my relationship with colours and clothing. After she covered my clothes with a big blanket and she put a white headband on my hair because I have coloured hair at the moment. When I was ready, it has started the fun part! She put small tissues into my neckline. She separated the different colours and she used the other shades of them. She mixed the warm and the cool tones to find out which works the best with my natural colours. I have realised the differences too. Once my blue eyes were glowing with the right shade of the colour. On the other time my skin were more red and the focus was more on the dark circles under my eyes.



Kihez mentem színtanácsadásra?
Rendszeres olvasója vagyok Molnár Tímea Stílusmentor nevű blogjának, ahol gyakorlati tanácsokat kapunk Tőle öltözködés és sminkelés terén. A blogját ide kattintva elérhetitek. Teljesen egyetértek a felfogásával, miszerint " Az előnyös megjelenés ugyanis nem varázslat, hanem tudás, gyakorlás és motiváció eredménye!". Mindig nagyon hitelesnek és szakmailag felkészültnek találtam a cikkei alapján, ezért számomra nem volt kérdés, hogy Vele szeretnék találkozni. Nagyon szerencsés voltam, ugyanis a legutóbb otthon töltött időnk alatt kaptam hozzá időpontot és így végre teljesülhetett a vágyam!

Hogyan nézett ki a színtanácsadás Tímeánál?
Az egyik első és legfontosabb lépés az volt, hogy nem viselhettem sminket, hogy lássa a természetes bőrszínemet. Az, hogy eleve smink nélkül mentek hozzá vagy a studiójában mossátok le a sminketeket, teljesen Tőletek függ. Miután megérkeztem hozzá, mesélnem kellett magamról, hogy miért szerettem volna meglátogatni Őt és milyen a kapcsolatom az öltözködéssel és a színekkel. Ezek után Tímea letakarta a ruhámat, és az összefogott hajamra is feltettünk egy fejpántot, hogy a melírozott hajtincsek ne zavarjanak bele az összképbe. Miután mindezekkel megvoltunk, következett a lényegi rész! A nyakamba tett színcsoportonként különböző (meleg-hideg) árnyalatú kendőket különböző sorrendben, és minden egyes kendőnél megvizsgáltuk az arcomat, hogy mit emel ki az adott szín. Én is láttam a különbségeket: a megfelelő színárnyalatoknál a szemem kékje csakúgy ragyogott, a kevésbé előnyös színeknél pedig a bőrhibáim, bőrpirosságom és a táskák a szemem alatt váltak hangsúlyosabbá. 



What is the conclusion?
At the end she found out that my season is the Cool Summer. That means that the best colours are the blues, greys, purples, pinks for me but only the cool tones are suitable. I mean this is not a rule which I can't break. I could have a warm orange coloured garment but it won't be attractive on me. Everyone's main goal is looking good so why wouldn't I be too? Timea gave good tips to me how can I pick the perfect shades for my blush or eye shadow as well.

I was absolutely satisfied with her professionalism and her session! I truly believe that the colour analysis supports building a conscious wardrobe. Its advantages are being more self-conscious and choosing better in the shops. Not at least in long term we can save more money. :)

Now it is your turn, have you ever heard about the seasonal colour analysis? Do you know your season? Have you had a colour analysis session? Or would you like to visit someone in the future? Please, let me know your thoughts!

Love,
Mimi


Szóval mi is lett a végeredmény?
Azt magamtól is sejtettem, hogy a Nyár évszakba tartozom, csak azt nem tudtam megállapítani, hogy melyik alkategóriába. Tímea segítségével viszont ezt is sikerült meghatároznunk, hogy a Hideg Nyarak csoportját gyarapítom. Ez azt jelenti, hogy a nyári színeim elmennek a téli színek irányába, ezért nyugodtan hordhatok élénkebb színeket. De csak egészen addig az árnyalatig, amíg még nem harsog túl a szín.
Illetve két hideg színcsoportba tartozom, ezért a természetes színeim nem viselnek el semmilyen melegséget. Bátran hordhatok kékeket, szürkéket, lilákat, rózsaszíneket, zöldeket, egészen addig, amíg az adott szín hideg árnyalatú és nincsenek benne narancsos, aranyló pigmentek. Mármint az úgy nem igaz, hogy nem hordhatok ilyen színeket, csak minden esetben be fog sárgítani, elveszi a természetes hideg színeim "ragyogását". Valahogy ezt magamtól is éreztem, mert például egyáltalán nem szeretem magamon a narancssárgát, illetve az arany ékszereket. :) Tímea nagyon jó tanácsot adott, hogy hogyan tudom kiválasztani a megfelelő árnyalatú szemhéjfestéket és pirosítót is.

Összességében teljesen elégedett vagyok a szakértelmével és a nála eltöltött másfél órás tanácsadással! Remekül éreztem magam, sokat segített, hogy a jövőben még tudatosabban és a számomra előnyös színeket választva építsem a ruhatáramat. Amire majd a jövőben szükségem is lesz, mert jelenleg túl fakó a gardróbom színskálája. A segítségével könnyebb lesz a boltokban is eligazodni és megtalálni a tökéletes színű darabot!

Most rajtatok a sor, meséljetek! Hallottatok már a szín tanácsadásról? Ismeritek a saját évszakotokat, színeiteket? Voltatok már tanácsadáson? Esetleg a jövőben terveztek ellátogatni egy szakértőhöz? Kíváncsian várom a véleményeteket, kérlek írjátok le kommentben, hogy mit gondoltok az egész témakörről! :) 

Szeretettel, 
Mimi





You May Also Like

0 megjegyzés

Közreműködők