Lynton and Lynouth, where Exmoor meets the sea

by - 10:48:00 du.



Hello Lovelies,

This time I have a travel post for you! Two weeks earlier on Sunday we made an one-day trip to North-Devon. The two small villages; Lynton and Lynmouth, were our destination on the coast. They located within the Exmoor National Park. I saw a lot of picture about the charming villages and the breathtaking coastal path. That was enough reason for me to put them on my travel bucket list for this year. Do you remember my post about my dream destination for 2018? If not, or you want to check again I will leave its link here.

Bristol has a great location because we can reach many new travel destinations within 2 or 3 hours by car! We took the A39 from Bristol and the journey was only a bit longer than 2 hours. I highly recommend to pick a driver who has a lot of experience because there are deep valleys and steep hills. So it is definitely not for me! :) I am so lucky that my husband a very good driver and even he could manage to reach Lynton and Lynmouth with our heavy car!


Sziasztok Kedveseim!

Ez alkalommal egy utazós bejegyzéssel készültem nektek. A két héttel ezelőtti hétvégén kirándulni voltunk Észak-Devonban. Az úti célunk Lynton és Lymouth iker városkája volt a tengerparton. A két település az Exmoor Nemzeti Parkon belül található. Korábban sok fényképet láttam a festői falucskákról és a vadregényes partszakaszról, ezért feltettem az ez évi utazós bakancslistámra. Ha nem emlékeztek a listámra, amit év elején írtam, beteszem a linkjét ide, hogy fel tudjátok eleveníteni. :)

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat Bristol földrajzi elhelyezkedése miatt, ugyanis elég sok desztinációt el tudunk érni 2-3 órán belül autóval. Bristolból az A39-es főúton mentünk Lynton irányába, és nagyjából 2 óra alatt oda is értünk. Javaslom, hogy tapasztalt sofőrrel vágjatok neki az útnak, mert ahogy eléritek a nemzeti park területét, meredek dombokon és völgyeken keresztül vezet az út. Tehát egyelőre nem nekem való! :) Viszont nagyon szerencsés vagyok, mert a férjem nagyon jól vezet és annak ellenére, hogy az autónk elég nehéz (sok mindent tárolunk benne), épségben elvitt minket Lyntonba. :)


Lynmouth is on the sea level and its sister village Lynton stands above it. The two small villages were so charming despite the breezy weather. At least the sun was shining! We left the car in the car park and we start to explore Lynmouth first by foot. It has a short high street called Lynmouth Street with a few shops. After we reached the bottom of The Cliff Railway we decided to go up to Lynton with it. The funicular opened in 1890 and since then it works in order. Now this railway is the only fully water powered railway in the UK. The view from the cabin is spectacular but we watched only from inside because it was quite chilly! We bought return tickets; it was £3.90/person but there is an option to buy a single ride too. I will put the railway's link here where you can find more information about it.
On the cliff top you can have some refreshment from the Cliff Top Cafe. No wonder that it has amazing view to the small village and to the bay. But I would recommend to try it on during the summer months due to its limited capacity inside. I saw only a couple of tables in there.

Az ikervárosok közül Lynmouth fekszik a tengerparton, a testvére Lynton pedig fölötte. A két település nagyon csalogató volt, még a hűvös szél ellenére is. Legalább a nap sütött! Többnyire... :) Az autót a parkolóban hagytuk, és gyalog indultunk felfedezni a helyet. Lynmouth-nak van egy rövid kis főutcája, amit "Lynmouth utcának" neveztek el. Ki gondolta volna? :) Itt van egy-két bolt, kávézó, panzió. Miután elértük a kis sikló alsó állomását, úgy döntöttünk, hogy azzal megyünk fel Lynton-ba. A siklót 1890-ben nyitották meg, és azóta is folyamatosan működik. Az egyetlen vízzel hajtott sikló az Egyesült Királyságban. A kabinból lenyűgöző kilátás nyílik a völgyre, de mi bent maradtunk a zárt részen, mert elég hideg volt. Retúr jegyet váltottunk, ami 3.90 Fontba került személyenként, de természetesen van lehetőség csak egy útra jegyet vásárolni is. Belinkelem ide a sikló weboldalát, ahol még több hasznos információt találtok.
A domboldal tetején, a sikló felső állomásánál egyből lehetőségünk van felmelegedni, itt működik a Cliff Top nevű kávézó. Semmi kétség, hogy aki beül egy kávéra, csodálatos kilátásban részesül. Azonban én mégis azt mondom, hogy inkább jobb időben próbáljátok ki a kávézót, mert csak pár asztalkája van a benti részen.











For me the main attraction was the Valley of Rocks! This natural beauty can reached from Lynton via the Coast Path. It is a dry valley parallel with the sea and it has fascinating unusual rock formations and caves. The colours of the nature were amazing; the blue sea, the brown and greenish valley, the yellowish leaves on the tress and the blue sky. I loved it! For me those are the perfect autumn shades. My husband could take a few very good photos about me with the sunshine. :) We took a big walk on the path. At few places the wind was quite breezy so at the end we couldn't wait to reach Lynton again. After we went down with the funicular to Lyntmouth we had a late lunch at the Village Inn. I would say this is a typical English place where you can have proper meal or you can pop in to drink a pint or two. :) Also, you can discover local faces as customers. :) After the well-deserved lunch we were ready to go home.

It was a lovely one-day trip and well-spent. :) Yet I think the English spring or summer time would be more ideal to discover this destination. But at least there is one more thick on my bucket list. ;)

Have you heard about Lynton, Lynmouth and the Valley of Rocks? Maybe have you visited the destination?

Love,
Mimi


Számomra a fő látványosság a Valley of Rocks volt! Ez a természeti szépség egy fél órás sétára van Lynton-tól. Maga a völgy egy kiszáradt folyómeder, ami párhuzamos a tengerrel és különleges sziklaképződmények alkotják. A színek csodálatosak voltak, a kék tenger, a rozsdabarna és zöld völgy, a sárga falevelek és a kék ég. Számomra ezek jelentik az őszi színeket. :) Szerencsére a férjem tudott készíteni pár igazán szép képet rólam különleges fényviszonyokkal a háttérben. Végezetül egy hatalmas sétát tettünk a part menti sétányon, ahol bizonyos részeknél igencsak fújt a szél. Alig vártuk, hogy visszaérjünk Lynton-ba! Miután lementünk a siklóval újra Lynmouth-ba, elfogyasztottunk egy késői ebédet a Village Inn fogadóban. Tipikus angol hely, ahol meleg étel is van az étlapon, de beugorhatsz csak egy-két italra is. :) A mellett, hogy a turisták is látogatják, szerintem helyi törzsvendégekbe is belefuthat az ember, ahogy mi is láttunk egy-két helyi arcot. :) Miután végeztünk a jól megérdemelt ebédünkkel, elindultunk haza.

Nagyon kellemes vasárnapot tudhatunk a hátunk mögött, és megismertük Anglia egy újabb szeletét. :) Azonban ahogy a legtöbb angol látványosság, ez is jobban élvezhető tavasszal vagy nyáron, amikor nem fázik az ember.

Ti hallottatok már Lynton-ról, Lynmouth-ról és a Valley of Rocks-ról? Jártatok már esetleg itt?

Szeretettel,
Mimi
















You May Also Like

0 megjegyzés

Közreműködők