What I Made: Burda Dress 112 08/2018

by - 1:44:00 du.



What do you think; how many maternity clothing items do you need during your pregnancy? Think about it! :) In this article I would like to prove that it is not necessary to own too much items. There are a lot of easy sewing patterns on the market which could work well with your pregnant body.

I wanted to wear the dress showed on the photos on my lovely friend's wedding back in April. I took my measurements right before their Big Day because I wanted to make sure the dress will fit. Unfortunately the weather turned into colder. At the end I had to go for my plan B dress which was warmer than my me made dress. My next opportunity to wear my hand made garment was in middle of May. Luckily we managed to take a few pictures about it because I wanted to show you guys in a post.

About the pattern
The pattern is designed for petite ladies and it is from the Burda magazine. Originally this is not a maternity pattern. Yet if you picked a bigger size, I believe you can have it as a maternity dress.

About the fabric
I bought a very nice poly rib jersey knit fabric from the online store called Minervacrafts. I felt in love immediately with its colour! It's called Cornflower Blue and it has a nice soft finish.

About the construction
The Burda magazine give 2 points from 4 which means it is easy to sew but a little bit time consuming. Now I can agree with the ranking of the magazine but it wasn't always like that. :) I sew the garments following the instructions because I am still a beginner sewist. However this time the instructions did not make any sense for me... Or maybe I couldn't translate it properly from English to Hungarian...? At the end I had to ask for my mother-in-law's help. She is a great sewist with lots of experience. I could manage to finish the dress with her support in time and now I am very happy! But I learned from this case that I do not have to always follow the instructions. Sometimes it is easier, if you tried to find the logical steps of the construction.

Although the dress is not perfect, I am very pleased how it turned out! I had to make some changes on the back but all together it is a very comfortable and versatile dress. Either you can wear it for everyday occasion or you can dress it up as well! I can guarantee it will look nice! Also, I can't forget that I made it when I was 5 months pregnant. It still fits me! I'm now in the last month! I have to say this dress is just perfect for during pregnancy!

Do you like the dress? When you were pregnant, did you buy maternity items or did you sew your maternity wardrobe?

Love,
Mimi




Ebben a bejegyzésben szintén azt szeretném bizonyítani, hogy nem feltétlenül szükséges túl sok kismama ruhát vásárolni. Egy jól megválasztott szabásminta és egy megfelelően sztreccses anyag csodákra képes! :)

A képeken látható ruhát eredetileg egyik kedves barátnőm esküvőjén szerettem volna viselni még áprilisban. Pár héttel az esküvő előtt vettem le a méreteimet, hogy biztosan passzoljon rám. Sajnos azonban az időjárás megakadályozott, hogy ez a ruha legyen rajtam. A tartalék és melegebb ruhát kellett választanom a hűvösebb idő miatt. Utána pedig legkorábban csak május közepén volt alkalmam belebújni.

A szabásmintáról
A szabásminta egy petite nőknek készült Burda minta. Eredetileg nem kismamáknak tervezték, de amint a képeken is látjátok, teljesen jól működik, ha a megszokott méreteteknél nagyobbat választotok. A helyes méret eltalálásának a titka abban rejlik, hogy a megfelelő alkalom előtt mérjétek le magatokat!

Az anyagról
A választásom egy könnyű, de meleg jersey anyagra esett, amit a Minervacrafts weboldaláról rendeltem. Nagyon szép világos kék színe van, és ami nagyon fontos volt számomra, hogy sztreccses legyen a kényelem miatt.

Az összeállításról
A Burda besorolása alapján ez egy könnyen megvarrható ruha, amivel a kezdők is megpróbálkozhatnak. Ugyanakkor egy kicsit időigényes az összeállítása. Utólag logikusan visszagondolva egyetértek a besorolással, de a leírást követve én nehézségekbe ütköztem az elkészítésével. Ezért skype segítséget kellett igénybe vennem, és kikértem az anyósom véleményét a ruháról. Amit megtanultam ebből az esetből, az az, hogy nem kell görcsösen ragaszkodnom a leírás betartásához. Inkább próbáljam meg józan paraszti ésszel végig gondolni, hogyan varrjam meg az adott darabot!

Annak ellenére, hogy nem lett tökéletes, nagyon örülök, hogy megvarrtam ezt a ruhát! Igaz, hogy a hát megoldása másmilyen lett, mint ami az újságban volt, de egy nagyon kényelmes viselet. Úgy gondolom, hogy nagyon sokféleképpen fogom tudni hordani majd a következő terhességemnél is! És ne felejtsük el, hogy amikor varrtam a ruhát, akkor 5 hónapos terhes voltam, de még most, az utolsó hónapban is beleférek! Ez az igazi adu ász ruha a terhesség alatt! :)

Ti mit gondoltok a ruháról? Vásároltatok vagy inkább varrtatok magatoknak a várandósságotok alatt?

Szeretettel,
Mimi











Dress: 112 08/2018 Burda
Fabric: Poly Rib Jersey Knit in Cornflower Blue colour from Minervacraft
Blaser: RTW from H&M
Loafer: Deichmann UK
Bag: Jasper Conran

You May Also Like

2 megjegyzés

Közreműködők