Kotor, Montenegro

by - 5:04:00 du.


I have to say that Kotor was one of the most wanted destination during our holiday. Or I could say that we choosed this trip because of Kotor. Or maybe was it my decision? The truth is that in the last year I've seen the photos of the city everywhere: on the internet and I read lots of post about the town which have been written by the bloggers whom I follow. It seemed to me that everyone spent its vacation in the montenegrin town. I don't deny that they influenced me and I was very curious too! Seriously, I looked forward the last day of the journey when I could catch the glimpse of the town located in the bottom of the mountains!

I find myself very lucky because we arrived by cruise ship through the Bay of Kotor. We could enjoy the stunning view of the mountains on both side of the ship. It is absolutely breathtaking! The Bay of Kotor can be called as the most southern fjord in Europe but actually it is a submerged river valley. I would tell you if you get the chance to reach the destination via ship, go for it! But if you don't want, I'm sure that a small boat trip can give the same experience! The mountains reach the 1700 m height which are very impressive. :) 

Like in the other destination we could spend only five or six hours here too. Therefore I can tell you my opinion about the most basic tourist attractions and I can't give a whole picture about Kotor. But in my opinion you have to see the town at least once in your life. :) There were three parts of Kotor what we visited: the St John Fortress, the Oldtown and the Kotor Beach. 

Be kell vallanom, hogy Kotor volt az egyik úti cél, ami miatt a választásunk arra a hajóútra esett, amire mentünk végül. Vagy talán az én választásom? Ugyanis az elmúlt évben mindenhol Kotor fényképeivel találkoztam: az interneten, az általam követett bloggerek bejegyzései között. Úgy tűnt számomra, hogy az internetes társadalomban mindenki a montenegrói várost választotta nyaralási helyszínként tavaly. Nem tagadom, nyilván befolyásoltak a véleményeikkel, és ezek után nagyon kíváncsi lettem a településre én magam is. Komolyan, talán ezt a napot vártam a legjobban az utunk során, hogy én is megpillanthassam a magas hegyek aljában megbúvó várost! 

Kivételes helyzetben érzem magam, mert a Kotori-öblön keresztül, hajóval közelítettük meg az úti célunkat. A Kotori-öblöt szokás Európa legdélebbi fjordjának is nevezni, bár ténylegesen egy elöntött folyamvölgy. Így abban a szerencsében részesültünk, hogy az út során végig gyönyörködhettünk az öböl két partján magasodó hegyekben! Mondanám, hogy ha tehetitek, válasszátok ti is ezt a formáját az utazásnak, de azt hiszem egy kisebb hajókirándulás is ugyanolyan élményt nyújt a hegyek által körbezárt öbölben. Az Orjen és a Lovcen csúcsai elérik az 1700 méter magasságot is, ami hajóról nézve nem kevés. :)   

Mint ahogy a többi helyszínnél is, itt is csak 5-6 órát tudtunk eltölteni. Ezért a véleményem csak a legalapvetőbb látnivalókra szűkül, és nem tudok teljes képet alkotni a városról. Azonban ez is egy olyan desztináció, amit úgy gondolom, hogy mindenkinek látnia kell legalább egyszer az életében. :) Három része volt a városnak, amit bejártunk: a hegy oldalában húzódó Szent János erőd, Kotor óvárosa és a strandja. 




Our first stop was the St John Fortress straight after our breakfast. I've read a lot about that the best time to visit it the early mornings or the late afternoon. It is a very exhaustive walk up to the hill because the fortress is located on 260 meters. During the days the stairs are too sunny and there are no shadows at all. But you have to climb there because the view is stunning! The entrance costs 3 Euro per person but every cent was worth it! You have to prepare yourself with lots of water and comfy shoes! 

After a rest we went back to the Old town and we were wondering around in the narrow streets for a couple hours. The centre with walls around and the Bay of Kotor are the part of the UNESCO World Heritage, of course. :) Pleasant squares, tiny streets, all of them are so lovely! We did some window shopping and the time just flied away! We would love to see in the evening with the lights but maybe another time! 
However the city is so popular now in the interest of the tourists whom need more accommodation. The lots of constructions risk the beauty of the historical site of the town therefore the UNESCO could take off Kotor from their list. That would be a shame and I hope that the council will find the solution. 

Our last stop was the Kotor Beach and we've got one hour to sunbath there. The beach is not too big and there were lots of people so actually we were lucky that we found a tiny spare room. They say that the quality of the water is not the best because of the traffic in the bay. However we didn't see any board with 'No swimming' sign so hopefully it is suitable to have fun in the water! It is a pebble beach and the place where we have been didn't have any deck chairs to hire but the view was amazing around there! 

Mi a Szent János erődnél kezdtünk, egyből reggeli után. Sokat olvastam róla, hogy vagy a kora reggeli órákban vagy késő délután érdemes felsétálni a hegy oldalában az erőd maradványaihoz. Ugyanis kőkemény sétáról van szó, a 260 méter magasságban elhelyezkedő erődítményhez meredek lépcsőkön jutunk fel és ahogy a nap egyre magasabbra jut az égen, úgy éri el a lépcsősort is. Ennek ellenére mindenképpen érdemes felmászni az erődhöz, mert a kilátás a Kotori-öbölre lenyűgöző! Teljes mértékben megérte a 6 eurót (3 euró/fő), amit a lépcsők aljában kértek el tőlünk. Kötelező felszerelés a kényelmes cipő, és a víz! 

Miután megpihentünk a "hegymászás" után, visszamentünk az óvárosba, ahol a szűk utcácskákban töltöttünk el pár órát. A városfallal körülvett központ és maga a Kotori-öböl is az UNESCO világörökség része, érthető okokból. :) Hangulatos terek, kanyargós, szűk utcácskák, imádni való! Így is képesek voltunk elbóklászni a kis utcákban, gyönyörű és különleges kézműves boltok kirakatait nézegetve az idő csak repült! Nagyon kíváncsiak lettünk volna a városra sötétedés után, kivilágítva is, de talán majd legközelebb!
Ugyanakkor annyira látogatott már a város, hogy egyre több szálláshelyre van szüksége a turistáknak. A sok építkezés pedig veszélyezteti a történelmi városképet, ami miatt az UNESCO le is veheti a világörökségi listáról a települést. Kár lenne érte, bízom benne, hogy a vezetés meg fogja találni a megoldást erre a kérdésre.

Az utolsó megállónk a Kotori strand volt, ahol még jutott egy kis időnk a napozásra is. Maga a strand nem túl nagy, és sokan is voltak, ezért örültünk, hogy találtunk egy törülközőnyi szabad területet. Meg kell hagyni, hogy állítólag a víz minősége nem a legjobb, ami a nagy hajóforgalom miatt érthető. Ugyanakkor sehol nem találkoztunk fürdést tiltó táblákkal, így annyira rossz mégse lehet. Maga a strand kavicsos volt, és ahol mi voltunk, nem láttam, hogy lett volna lehetőség napozóágy bérlésére. Nem baj, azért a hegyek látványa a túlparton mindenért kárpótolt. :) 






I am so happy that I've got the chance to visit Kotor and I really liked it! It would be great to spend more days there in the future because we saw only the Old town from the city. Of course I would like to do small trips around in the mountains too and explore the small towns of the Bay of Kotor. :) So Montenegro is still on my travelling list! In my opinion you can organise holidays in the autumn as well when the temperature is lower and the visit of the tourist attraction is much more enjoyable! 
This was my last blog post about our holiday and I'm so grateful to have so many beautiful experience. However from now I would like to focus on the autumn weather, outfits and activities. I hope you will like them too! Thank you for reading!

Have you visited already Kotor? Or any montenegrin town? What was your favourite holiday destination in this year?

Love, 
Mimi

Örülök, hogy eljutottam Kotorba, és nagyon tetszett a város! Jó lenne, ha alaposabban körbe tudnám járni, hiszen a modern városból nem sokat láttunk. Illetve igazán szép túra lenne bejárni az öböl városait és kirándulóhelyeit. :) Mindenképpen a listámon marad Montenegró, mint úti cél a jövőben! Szerintem még most sem késő ellátogatni ide, sőt, lehet, hogy a kellemes őszi időben még kényelmesebben tudjátok bejárni a látnivalókat!
Ez volt az utolsó beszámolóm a nyaralásunkról, igazán szép élményekkel gazdagodtunk idén nyáron. Viszont innentől kezdve őszi hangulatú bejegyzéseket fogok írni, remélem azt is szeretni fogjátok! Köszönöm, hogy elolvastátok! 

Ti jártatok már Kotorban? Esetleg máshol Montenegróban? Mi volt a kedvenc nyári úti célotok idén? 

Szeretettel, 
Mimi







You May Also Like

0 megjegyzés

Közreműködők